Geschiedenis

cav1

De naam ‘King Charles Spaniel’ herinnert aan het feit dat Koning Karel II van Engeland vrijwel altijd omgeven was door verschillende van deze Spaniels. De Cavalier King Charles stierf bijna uit in de tijd van Victoria en Edward, toen men plattere hoofden mooier vond. Met de Pekingees, de Japanse Spaniel en de Mopshond kreeg men een voorliefde voor brede hoofden en zeer platte neuzen en werd de King Charles Spaniel ontwikkeld.

In 1923 had de King Charles bijna het huidige Cavalier type vervangen. Naderhand vond men het platte hoofd van de King Charles toch niet zo heel mooi en fokten een aantal fokkers het hoofd weer terug tot normale proporties. Zo  ontstond de huidige Cavalier King Charles Spaniel. In 1926 werd zelfs een prijs uitgeloofd voor de fokker die het beste het oude type, met het wat langere en minder stompe hoofd wist te fokken, uitgeloofd door Mister Roswell Eldridge, die deze prijs beschikbaar stelde voor de beste honden op de Crufts. Dat is de grootste hondenshow ter wereld, die in Engeland wordt gehouden.

De naam Cavalier werd pas in 1928 toegevoegd toen het ras verder werd ontwikkeld. Pas in 1948 werd dit ras door de Britse Kennel Club erkend als apart ras, naast de King Charles Spaniel. Niet alleen werd het ras pas laat in Engeland erkend, pas in 1952 werden de eerste Cavaliers naar de VS gestuurd door Lady Forwood. Het is des te opvallender dat ondanks de korte geschiedenis als erkend ras, de Cavalier de populairste “toy-dog” is in Engeland.