Gezondheid

Zoals inmiddels wel bekend is komt bij elk ras, dus ook bij de Cavalier King Charles Spaniel, een aantal erfelijke aandoeningen voor.

Veel voorkomende afwijkingen:

Afwijkingen aan de hartkleppen:

Deze komt bij cavaliertjes vaak voor en openbaart zich op relatief jonge leeftijd (4e of 5e levensjaar) met een hartruis.

Patella luxatie:

Dit is een gewrichtsaandoening waarbij de knieschijf van het kniegewricht afschuift en het dier mank gaat lopen.

Syringomyelia:

Dit is een, helaas, veel voorkomende afwijking.  Hierbij ontstaan met vocht gevulde holtes in het ruggenmerg met veel pijn en diverse zenuwverschijnselen als gevolg.

De Raad van Beheer heeft samen met de rasvereniging, de Cavalier Club Nederland, een aantal strikte voorwaarden gesteld voor opname van cavaliertjes in het stamboek (dus voor de afgifte van een stamboom).

Deze voorwaarden bestaan uit het ondergaan van diverse medische onderzoeken (hartecho, MRI-scan voor screening op syringomyelia en een screening op patella luxatie).

Naast bovenstaande, verplichte, medische tests worden onze honden ook getest op curly coat, dry eye syndrome en episodic falling.

Wij fokken uitsluitend met hondjes die alle door de Raad van Beheer en de rasvereniging voorgeschreven medische onderzoeken hebben ondergaan en goedgekeurd zijn om mee te fokken.

Hiermee hopen we dit vrolijke, lieve ras, weer te kunnen verbeteren.